OPHEFFINGSUITVERKOOP >

Het fornuis

Waarom zou je kiezen voor een fornuis?

 

Van het stoere fornuis in de keuken zoals wij die nu kennen is Boretti eigenlijk wel de grondlegger geweest. Grappig is te weten dat het merk Boretti een fraai verzinsel is geweest van de importeur van destijds. Dus ga in Italië niet op zoek naar “een Boretti” want niemand zal weten waar die naam voor staat. Meestal zijn het fornuizen van de fabrikant Ilve maar ook van andere fabrikanten worden fornuizen onder de naam Boretti verkocht.

In Italië en vergelijkbare landen worden de eenvoudige (lees goedkopere) fornuizen vooral verkocht aan mensen die op het platteland wonen en niet voldoende stroom voorzieningen hebben voor elektrisch koken (In de grote steden wordt er juist voornamelijk elektrisch gekookt!) De oven kwaliteit is dan misschien niet dat van wat je er van zou mogen verwachten….. Verder wordt er (t.a.v. fornuizen) ook nog weinig nagedacht over het stroom verbruik, bediening’s comfort en schoonmaak gemak.

In Engeland is er een echte oven cultuur en dat zie en merk je ook aan de kwaliteit van Engelse oven / fornuis merken zoals: AGA, Stoves en Falcon En dan heb je nog een aantal hele luxe fornuis merken die gemiddeld al duurder zijn als de prijs van een complete keuken! Waarom ik dit nu allemaal vertel…..?

Ik heb vaak klanten die van koken houden en dan “dus” een fornuis willen….. En dat begrijp ik niet! Wanneer je véél met je oven werkt dan wil je die toch juist op een prettige hoogte en dat is op werkbladhoogte. De meeste inbouw ovens zijn bovendien veel beter in aansturing van de juiste temperatuur en sneller op temperatuur dus qua energie verbruik een stuk zuiniger! Bovendien kun je dan onafhankelijk van je oven een kookplaat kiezen die het meest praktisch en functioneel is en het best bij je (kookstijl) past! En dan nog het feit dat het fornuis toch relatief “los” tussen de keuken komt te staan en qua schoonmaken ook niet echt bijdraagt aan de keukenvreugde. Dus persoonlijk zou ik niet snel kiezen voor een fornuis in mijn keuken vanuit alle praktische overwegingen. Natuurlijk begrijp ik dat het een sierraad kan zijn in je keuken en wanneer je wel eens wat bakt of braad het bukken ook nog wel te overzien is. Maar soms kan ik , omdat er een fornuis in de keuken “moet”, géén mooi ontwerp maken terwijl dat vaak wel zou kunnen wanneer er een inbouw oven en inbouw kookplaat gekozen zou worden met vaak meer kastruimte en een praktischere indeling! En dat begrijp ik na 30 jaar keukens verkopen nog steeds niet.