Onnodige inductie stress

Hoe is het toch mogelijk dat de consument zo snel is “bang gemaakt” in het geval van koken op gas of inductie? Neemt u van mij aan; koken op gas gaat nog zeker minimaal 20 jaar door! Niet voor nieuwbouw natuurlijk, maar zeker in bestaande situaties.

Sowieso, de energie besparing die dit gaat opleveren, of zoals u wil de CO2 uitstoot reducering is nihil! Ook niemand staat er schijnbaar bij stil dat veel elektriciteit nog steeds middels het stoken van steenkool of gas wordt opgewekt…

Ik kan nu stoer stellen dat, qua gebruik van energie, koken op inductie u 2x zoveel “kost” als op gas koken… (gebaseerd op bestaande situatie zonder zonnepanelen etc!) Echter als u weet dat op gas koken ca. € 40,- / jaar kost, voor een gemiddeld gezin, dan weet u nu ook wat u gaat betalen, qua energie, met het koken op inductie!

 

Wat zijn dan de voordelen van inductie….?

Gemakkelijker schoonmaken… Beter voor het milieu? Eigenlijk niet! Dit puur omdat de besparing zo noemenswaardig klein is. Het is mijns inziens puur een “politiek uithangbord” geworden en daardoor zijn consumenten in de stress over het kiezen van de juiste kookplaat….

Er is véél wat de consument nog niet weet over koken op inductie!

In grove lijnen kun je stellen: hoe duurder de inductie plaat des te beter de techniek, des te hoger het vermogen en des te beter / gemakkelijker kunt u koken! Koopt u een goede kwaliteit inductie kookplaat koop dan ook goede pannen! Doet u dat niet dan is het kopen van een goede inductie kookplaat zinloos! De energie die dan wordt opgewekt kan de pan bodem niet verwerken met als gevolg dat uw pan toch niet zo heet wordt als dat u zou wensen… Bovendien, in het slechtste geval moet u ook uw complete meterkast vervangen.

Uw “worst case scenario”:

Een nieuwe meterkast inclusief uitbreiding van 2 groepen een aardlek en hoofdschakelaar ca. € 1.500,- een kwalitatief goede inductie kookplaat ca. € 1.250,- en een nieuwe pannenset van ca. € 500,- Uw inductie kookplaat kan u dus ook flink wat “financiële stress” gaan bezorgen!

Als we dit dan gaan vergelijken met een goede kwaliteit gaskookplaat van ca. € 750,-

Allereerst, u kunt al uw pannen behouden, u heeft veel meer vermogen om vlees goed aan te kunnen braden en u kunt dan ook nog echt wokken! Als u dan voor het prijs verschil t.o.v. inductie een fraaie combi steamer aanschaft durf ik te stellen dat u dat onnodige stress gaat schelen en héél véél kookplezier gaat opleveren!

Koken in de combi steamer is de toekomst

Over 10 jaar is het net zo “gewoon” als koken op een kookplaat, met veel voordelen t.a.v. smaak, gemak en de kwaliteit van het eten! U heeft dan zelfs al genoeg aan een drie pit’s kookplaat! De kookplaat gebruikt u puur & alleen nog voor bakken & braden en het koken van pasta en soep of vergelijkbaar….

Mijn advies:

Koop een gaskookplaat als u in een bestaande situatie kiest voor een nieuwe keuken. Mocht u over een ruim budget beschikken…. koop dan ook een combi steamer en u kunt, zonder dat u daarvoor een keukenprins of prinses hoeft te zijn, de heerlijkste gerechten eenvoudig bereiden!

Twijfelt u nog steeds?

Koop een gaskookplaat van Pelgrim of ATAG! Zij staan er garant voor dat u nog zeker 10 jaar gas kunt blijven koken, zo niet, dan krijgt u van hun gratis* een inductie kookplaat en de kosten voor het vervangen zijn ook voor hun!

Wilt u toch nog steeds een inductie kookplaat? Natuurlijk verkoop ik u die ook graag, met dit artikel wil ik alleen zorgen dat u als consument beter bent geïnformeerd, het werkelijke verhaal kent, en u dan hopelijk juist hierdoor de juiste en goede keus voor uzelf gaat maken!

Dick Bloksma.

 

(alle hier genoemde bedragen zijn op basis van ervaring en alleen bedoeld als indicatie!)

(* informeer naar de bijbehorende voorwaarden!)